dinsdag 30 december 2014

Een strafboekje




In sommige gevallen is het aan te bevelen de straffen in een overzicht bij te houden. Dit is niets nieuws, in vroeger jaren werden in scholen al strafregisters bijgehouden. In dit artikeltje geeft een beschrijving over de zingeving van een strafboekje en doet tegelijkertijd een voorzet hoe dit er in de praktijk uit zou kunnen zien.
Een strafboekje kan een goed hulpmiddel zijn voor de man om de straffen van zijn vrouw in bij te houden om de effectiviteit van de gegeven straffen in te evalueren .om feedback van zijn vrouw te krijgen hoe zij aankijkt tegen de aanleiding van de straf en de uitvoering van de straf . een extra rituele dimensie aan de straf toe te voegen, waardoor de effectiviteit verhoogd wordt.

Het kan ook de vrouw ten nut zijn: door haar te beschermen tegen te zware of oneerlijke straffen. als geheugensteun te dienen, zodat het in herhaling vallen vermeden wordt. om haar man deelgenoot te maken van haar gedachten over de straf, de rechtvaardigheid ervan, enzovoort (voor sommige dingen geldt dat het gemakkelijker is om ze op te schrijven)
Aan de andere kant, kost het bijhouden van een strafboekje niet alleen tijd, maar voegt het tegelijkertijd een formeel element toe, hetgeen binnen een relatie als ongewenst ervaren kan worden. Maar voor het geval het aan mocht spreken, volgen onderstaand een aantal voorbeelden.

Een strafboekje zou de volgende items een plek kunnen vinden (uiteraard kan deze opsomming naar eigen smaak aangepast worden)
1. Aanleiding Was er een duidelijke aanleiding. Werd deze aanleiding bij aanvang duidelijk gemaakt.
2. Standje Was er sprake van een standje. Kwamen hier de volgende aspecten in voor: aanleiding, wat waren de afspraken, was dit de eerste keer, of was er sprake van recidive, wat waren de schadelijke effecten van het gedrag, wat was het gevolg voor de ander(en). Hoe scoorde het standje ten aanzien van de inhoud en ten aanzien van de toon?

3. Voorbereiding Waaruit bestond de voorbereiding? Bepaalde kleding moeten dragen, in de hoek staan, billen bloot maken, houding aan moeten nemen.
4. Straf Beschrijving van de straf zelf. Hoe werd gescoord sten aanzien van, intensiviteit (hard, mild, zacht), duur (kort, lang), inlassen van pauzes. Hoe werd omgegaan met opstaan, stribbelen, verzet, blokkeren. Was er sprake van tranen, hadden deze invloed op het proces.
5. Cooling down Waaruit bestond de cooling down? In de hoek staan, rode billen zichtbaar, niet wrijven, houding aan moeten nemen, ‘na moeten denken’, bedanken, beterschap beloven

6. Waarschuwing Werd er nog een waarschuwing of een opdracht ten aanzien van de toekomst meegegeven? (als het nog eens gebeurd…, ik wil dat je morgen….) Hoe werd gescoord ten aanzien van de inhoud en ten aanzien van de toon?
7. Troost Was er sprake van troost. Werd er goed gemaakt, vergeven & vergeten, hulp aangeboden voor het vervolg. Bleef seksuele toenadering achterwege.
8. Effect Wat heeft het opgeleverd. Stress/negatieve gevoel weg, lesje geleerd, opgelucht, geheugen opgefrist.


De evaluatie bestaat uit 7 vaste onderdelen. Maak bij ieder item de volgende onderverdeling: a) objectieve omschrijving feitelijke gebeurtenissen b) subjectieve beschrijving van de rol van de sub c) subjectieve beschrijving van de rol van de dominant d)een beoordeling (cijfer 1 – 10).
Dankzij het vertrouwelijke karakter van de informatie die in het strafboekje opgenomen wordt, spreekt het voor zich dat niemand buiten de twee echtelieden er toegang toe mag hebben. Te overwegen valt om een dagboek aan te schaffen met een slotje. Als er twee sleutels bij zitten, zal niemand anders dan het echtpaar er toegang toe hebben. Natuurlijk kan het ook achter slot en grendel opgeborgen worden.

Nadat het strafboekje geïntroduceerd is en de bedoeling ervan besproken, dient het consequent gebruikt te worden voor alle straffen. Niet alleen in het geval van een pak op de billen, maar ook in het geval van huisarrest, strafregels, beperking van internetgebruik, het moeten schrijven van een opstel, enzovoort. Het strafboekje wordt door de vrouw ingevuld of door beiden. In het laatste geval kan zij een begin maken en hij het geheel aanvullen. Het is het beste als het strafboekje ingevuld wordt direct na de toediening van de straf en alles weer vergeven en vergeten is.
Indien het strafboekje nauwgezet bijgehouden wordt, kan het dienen als naslagwerk voor zowel de man als de vrouw. Het zal iets zeggen over de frequentie waarin bepaalde overtredingen voorkomen (waardoor patroonmatigheden ontdekt kunnen worden, waardoor preventie in beeld kan komen), er kunnen relaties gelegd worden tussen de aard van de straf en het voorkomen van recidive. Maar het belangrijkste van alles is dat het een communicatiemiddel is tussen man en vrouw over straffen en de effecten ervan.
Voor mensen die voor het eerst met HD aan de slag aan de slag gaan, is het aan te bevelen iedere ervaring uitvoerig te evalueren. Het afstemmen van de wederzijdse behoeften met betrekking tot HD is een absolute noodzaak. Spoorslags aannemen dat het “allemaal wel goed zit”, kan leiden tot grote ontevredenheid, waardoor alle heilzame effecten van de HD als sneeuw voor de zon verdwijnen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten